31 травня 2019 року

14:00:12 31.05.2019 Назад

ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ «ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА: МІЖ БІЗНЕСОМ, ЗОБОВ'ЯЗАННЯМИ ТА БЮДЖЕТНИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ»

30 травня 2019 р. завідуюча відділом природно-техногенної та екологічної безпеки ДУ ІЕПСР НАН України д.е.н., с.н.с. Г.О. Обиход брала участь у панельній дискусії «Державна підтримка: між бізнесом, зобов'язаннями та бюджетними обмеженнями» у межах проекту «Чи потрібен Україні протекціонізм? Можливості та обмеження ПВЗВТ з ЄС», який виконує Інститут економічних досліджень за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Громадська синергія». Останній спрямований на посилення участі громадськості у впровадженні євроінтеграційних реформ у нашій державі шляхом усебічної підтримки діяльності української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Проект фінансується Європейським Союзом і Міжнародним фондом «Відродження» (МФВ) та виконується Європейською програмною ініціативою МФВ. Термін реалізації проекту – 2016-2019 роки.

Провідною ідеєю, що обговорювалася в рамках тематики панельної дискусії, було, зокрема, покращення бізнес-середовища в нашій країні. Всі учасники зазначили, що підприємства очікують від держави подальшого зменшення єдиного соціального внеску. На підтримці цього напряму наполягали: виконавчий директор ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» Оксана Кузяків та голова його правління Ігор Бураковський, ключовий експерт проекту «Громадська Синергія» Зоряна Міщук, державний уповноважений Антимонопольного комітету України Анна Артеменко, а також представники Офісу розвитку МСП, координатори проекту «Unlimit Ukraine», представники Європейської бізнес-асоціації та Асоціації підприємств промислової автоматизації, юристи у сфері державної допомоги суб’єктам господарювання, зокрема представники юридичної фірми «Астерс», консультанти з розвитку бізнес-послуг і державно-приватного діалогу Офісу розвитку МСП при МЕРТ України.

На заході презентовано та обговорено результати опитування щодо пріоритетів державної політики у сфері бізнесу з метою покращення умов бізнесової діяльності та розвитку економіки в цілому. Це стосується подальшого зменшення єдиного соціального внеску, спрощення податкового адміністрування та бухгалтерського обліку, запровадження держпрограм із компенсації державою відсоткової ставки за кредитами. Також бізнес очікує державної підтримки підприємств окремих секторів, стимулювання впровадження енергозберігаючих та інноваційних технологій, перетворення податкової служби на сервісну для платників податків.

Традиційними перешкодами названо низький попит на продукцію вітчизняних виробників, проблеми ліквідності, значний конкурентний тиск, несприятливу політичну ситуацію, надмірне оподаткування, недостатню кваліфікацію працівників, дефіцит сировини, корупцію.