27 листопада 2018 року

20:50:17 27.11.2018 Назад

НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ «ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ: ЗАКОНОДАВСТВО, ЕКОНОМІКА, ТЕХНОЛОГІЇ»

22–23 листопада 2018 року в м. Київ відбувся Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який проводиться вже кілька років поспіль (2013 – 2017 рр.). Його ключова тема – формування програм щодо поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад: проблемні питання та кращі практики. Організатори форуму – Всеукраїнська екологічна ліга, Національний молодіжний центр «Екологічні ініціативи» та Екологічна рециклінгова асоціація України. Захід відбувся за сприяння Програми малих грантів Глобального екологічного фонду та Програми розвитку ООН, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

У роботі форуму взяли участь 300 представників органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, науковців, бізнес-структур та інших зацікавлених організацій.

Під час пленарної сесії виступили: Т.В. Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, О.А. Недава, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, С.А. Нігородова, національний координатор Програми малих грантів ПРООН/ГЕФ, В.М. Вакараш, заступник міністра екології та природних ресурсів України.

Учасниками форуму були чотири співробітники нашого інституту. Зокрема, 22 листопада 2018 р. І.В. Патока, к.е.н., с.н.с., пр.н.с. відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку, виступила на пленарній секції, акцентувавши увагу на поводженні з відходами як невід’ємній складовій екологічної політики об’єднаних територіальних громад, а також О.М. Сухіна, к.е.н., с.н.с., с.н.с., котра під час засідання Круглого столу 1 “Міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з побутовими відходами” виступила з доповіддю “Оптимізація економічних механізмів у сфері поводження з відходами земле- та надрокористування при реалізації публічно- та муніципально-приватного партнерства”, підготовлену спільно з А.М. Сундуком, заввідділом проблем економіки земельних і лісових ресурсів, д.е.н. с.н.с.

Співробітниця відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку к.е.н. с.н.с. І.В. Шевченко і відділу природно-техногенної та екологічної безпеки к.е.н., с.н.с. Ю.М. Маковецька взяли участь в обговоренні доповідей.

У рамках діяльності форуму група учасників відвідала полігон твердих побутових відходів № 5 у с. Підгірці Київської області, у тому числі О.М. Сухіна та Ю.М. Маковецька, які ознайомилися з результатами процесу рекультивації та подальшими планами у цьому напрямі.

Учасники заходу, зокрема співробітники нашого інституту, висловили пропозиції до резолюції форуму, які у подальшому будуть опрацьовані та передані відповідним органам влади, а також одноголосно підтримали необхідність розроблення програм поводження з відходами для об’єднаних територіальних громад (Проект резолюції Національного форуму 22-23 листопада 2018р.).

Детальніше про Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» можна ознайомитися на сайті Всеукраїнської екологічної ліги:

http://ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2018-rik/lystopad/item/1543-nalnyi-forum-povodzhennia-z-vidkhodamy-v-ukraini-zakonodavstvo-ekonomika-tekhnolohii;

http://ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2018-rik/lystopad/item/1545-22-lystopada-2018-roku-v-m-kyievi-rozpochav-robotu-natsionalnyi-forum-povodzhennia-z-vidkhodamy-v-ukraini;

http://ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2018-rik/lystopad/item/1546-23-lystopada-druhyi-den-natsionalnoho-forumu-povodzhennia-z-vidkhodamy-v-ukraini-zakonodavstvo-ekonomika-tekhnolohii.