22 березня 2018 року

09:58:04 22.03.2018 Назад

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВ – 2018. ДВА МІЛЬЯРДИ НАСЕЛЕННЯ НЕ МАЮТЬ ЧИСТОЇ ПИТНОЇ ВОДИ

Щорічно 22 березня у межах Всесвітнього дня водних ресурсів, започаткованого ООН,  зосереджується основна увага на важливості доступу до прісної води, а також пропагуванні методів сталого використання прісноводних ресурсів. Зокрема, наголошується на проблемі забезпечення прісною водою. Про це йдеться у відповідних офіційних матеріалах, опублікованих на порталі Організації Об’єднаних Націй.

Відомості ООН:

        Понад 80% обсягу стічних вод не переробляються.

        У світі близько 1,8 млрд людей змушені використовувати воду, забруднену фекаліями, що створює ризик зараження холерою, дизентерією, тифом і поліомієлітом.

        За даними ВООЗ і ЮНІСЕФ, у 2014 році близько 842 тис осіб померли від хвороб, спричинених  споживанням забрудненої фекаліями води.

        Створення та модернізація систем збору, переробки й очищення води забезпечує значні можливості для суспільства.

        За даними ЮНІСЕФ та ВОЗ, ціль 6 у галузі сталого розвитку (забезпечення наявності і раціонального використання водних ресурсів та санітарії для всіх до 2030 року) включає завдання скоротити втрати води, яка може бути утилізована, і збільшити об’єми її переробки та очищення.

Два мільярди людей відчувають брак чистої питної води

До 2030 року 700 млн осіб можуть стати біженцями через нестачу прісної води, а близько 2 млрд не мають чистої питної води. Її дефіцит, головним чином, спричинений нераціональним використанням цього ресурсу. Таким є один з висновків нової доповіді ООН «Бережімо кожну краплю води: порядок денний у галузі водних ресурсів».

Проблеми, пов’язані з доступом до води, існують і на території України, зокрема для мешканців багатьох сіл депресивних регіонів. За даними Спільної моніторингової програми ВООЗ/ЮНІСЕФ, централізованим водопостачанням охоплено лише 22% сільських жителів, а близько 11 млн  змушені використовувати інші джерела (струмки, криниці, неглибокі свердловини). Досліджено, що Україну, відповідно до класифікацій ЄАБР, можна розглядати як недостатньо водозабезпечену державу.

Відділ економічних проблем водокористування

 к.е.н. О.С. Колтунович