23 листопада 2017 року

18:43:34 23.11.2017 Назад

СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ РЕГІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ЄС ІЗ СХІДНИМИ СУСІДАМИ

7–8 листопада 2017 р. співробітники ДУ ІЕПСР НАН України – зав. відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку д.е.н., проф. Є.В. Хлобистов та с.н.с. відділу природно-техногенної та екологічної безпеки к.е.н. Ю.М. Маковецька взяли участь у роботі семінару щодо переходу країн до циркулярної економіки, організованого в рамках програми TAIEX (інструмент ЄС з технічної допомоги та обміну інформацією) у співпраці з Генеральним директоратом з питань навколишнього середовища Європейської комісії.

У роботі заходу взяли участь представники Європейської комісії, Міністерства екології та природних ресурсів України, українських асоціацій та компаній, закордонні експерти, науковці.

Мета семінару – ознайомлення з ключовими принципами циркулярної економіки та виявлення можливих напрямів подальшої співпраці в зазначеній сфері в контексті регіонального співробітництва ЄС із східними сусідами. В ході семінару було представлено досвід Австрії та Нідерландів на шляху до циркулярної економіки, практику поводження з окремими видами відходів: мінеральними, пластику, будівництва, упаковки тощо в котексті розвитку рециклінгу матеріалів. Також обговорювалися питання ролі бізнесу в процесі реалізції інноваційних рішень, що підтримують циркулярну економіку, та значення регіонального співробітництва. Було наголошено на необхідності підвищення експертного потенціалу НАН України щодо впровадження відповідних підходів на різних рівнях територіального управління. 

Проведений захід, на думку учасників, став платформою для формування спільної позиції органів державної влади, бізнесу та громадськості щодо переходу на засади циркулярної економіки.