4 жовтня 2016 року

12:58:02 04.10.2016 Назад

ВСЕСВІТНЯ ОРГАНІЗАЦІЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я (ВООЗ) ОПРИЛЮДНИЛА РЕЙТИНГ КРАЇН З НАЙБІЛЬШОЮ КІЛЬКІСТЮ СМЕРТЕЙ ЧЕРЕЗ ВИСОКИЙ РІВЕНЬ ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ, Й УКРАЇНА ОПИНИЛАСЯ В НЬОМУ НА ПЕРШОМУ МІСЦІ

У 2012 році в нашій державі померло понад 54 тисячі людей внаслідок захворювань, викликаних забрудненням повітря. У доповіді ВООЗ йдеться про надзвичайно високий рівень забруднення повітря в Україні, через що тут гине в чотири рази більше людей, ніж у Вануату, Канаді, Ліберії, Фінляндії та Ісландії разом. Саме в цих країнах вважається повітря найчистішим. Наступними в антирейтингу розташувалися Боснія і Герцеговина, Росія, Білорусь і Болгарія, за інформацією еizvestia.com. Високий рівень забруднення повітря в Україні пов’язаний з великою кількістю промислових підприємств, які були побудовані і введені в експлуатацію багато десятиліть тому, а також,на думку експертів ВООЗ, зі спалюванням відходів, великою кількістю автомобілів, підприємств вугільної промисловості. Щорічно через забруднення повітря у світі помирають не менше п’яти мільйонів чоловік.

Оцінюючи стан забруднення атмосферного повітря в Україні, фахівцями відділу природно-техногенної та екологічної безпеки досліджувалося питання екологічної модернізації охорони атмосферного повітря, результатом чого стала підготовка монографії «Екологічна модернізація системи охорони атмосферного повітря в регіонах України». В ній розкрито наукові основи й теоретичні аспекти екологічної модернізації в системі охорони атмосферного повітря; проаналізовано динаміку і компонентний склад викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та його якість. Проведено аналіз й оцінку екологічної безпеки повітря та його екологічні ризики. Значну увагу приділено екологічній модернізації, зокрема впровадженню заходів щодо вдосконалення технологічних процесів; розроблено інтегральну оцінку рівня екологічної модернізації охорони повітря. Обґрунтовано напрями стратегічного управління екологічною модернізацією в системі охорони атмосферного повітря і забезпечення його якості. Визначено стратегічні цілі й принципи державної політики у зазначеній сфері, а також завдання екологічного моніторингу стану і якості повітря, запропоновано план «Спека» і концепцію підготовки програми охорони атмосферного повітря у містах, розроблено стратегічні напрями підвищення ефективності екологічної модернізації та механізми її реалізації. 


Відділ природно-техногенної та екологічної безпеки