13 вересня 2016 року

10:23:54 13.09.2016 Назад

СКІЛЬКИ КОШТУЄ УКРАЇНА?

Науковці оцінили наші природні багатства й підрахували втрати через події на Сході й у Криму

Таку роботу науковці з ДУ "Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАНУ" виконали вперше.

Детальніше про це в розмові з фахівцями ДУ - Ігорем Бистряковим, доктором економічних наук, професором, завідувачем відділу комплексної оцінки та управління природними ресурсами, та Дмитром Клиновим, кандидатом економічних наук, доцентом, провідним науковим співробітником.

- Що саме вважається природним багатством?

І. Бистряков:

- Водний, земельний, лісовий, мінерально-сировинний та екосистемний природні капітали. Не всі природні ресурси є багатством -- тільки ті, що готові до безпосереднього використання у господарському обігу.

- І яка зараз вартість природного багатства України?

Д. Клиновий:

- 1,06 трильйона гривень. Водний капітал становить 6,4% від загальної вартості (67,9 мільярда гривень); земельний - 44,7% (473,9 мільярда гривень); лісовий - 7,9% (84,6 мільярда); мінеральний - 24,8% (263 мільярди гривень). Екосистемна складова природного багатства дорівнює 16,2% (170,6 мільярда гривень).

Аби наочно уявити грошову суму вартості природного багатства України, скажемо, що за 1,06 трильйона гривень на момент оцінки можна було придбати близько 4 тисяч тонн золота в ринкових цінах (1 тонна золота коштує приблизно 33 мільйони доларів), для перевезення якого знадобилося б близько 80 вантажних залізничних вагонів.

Розрахунки ми робили ще за курсу долара до гривні 1 до 8. У зв'язку з інфляцією та девальвацією гривні, загальна вартість природного багатства зараз орієнтовно оцінюється майже у 3 трильйони гривень.

- До речі, а чи рахували ви, скільки Україна втратила через події на Донбасі й у Криму?

- Нинi втрати України через бойові дії становлять приблизно 7,5% території, близько 20% виробничого, 12% - людського та 18% - природно-ресурсного потенціалу. У тому числі не менше, ніж 25% стратегічно важливих для національної безпеки країни мінерально-сировинних ресурсів, зокрема, вугілля. Загалом оцінюємо їх у суму понад 24 мільярди доларів США.

- Вартість природного багатства збільшується чи зменшується з часом?

Д. Клиновий:

- У фізичних одиницях виміру багатства (кубометр деревини, літр води, гектар землі, тонна корисних копалин та ін.) ціна природних активів переважно зростає. Невпинно зростає біржовий водний індекс та ціна прісної води, яка в багатьох країнах перевищує ціну нафти.

За оцінками Світового банку, природне багатство світу постійно зростає. Так, на початок 2000-х років воно становило 28,1 трильйона доларів США або 4011 доларiв на душу населення світу. А станом на 2012 рік збільшилося до 44,6 трильйона доларів США і 6352 долари на душу населення світу. Це відбулося за рахунок подорожчання природних ресурсів, особливо водних та енергоносіїв, приросту розвіданих запасів корисних копалин у США, Бразилії, Австралії, країнах африканського континенту, подальшої капіталізації природних ресурсів тощо.

- А i нас який показник природного багатства на душу населення?

Д. Клиновий:

- У 2012 році він становив 2922 долари, що у 2,17 разу менше від світового рівня. Це пояснюється тим, що наша держава більш густонаселена, ніж планета загалом, а також нижчим рівнем капіталізації природних ресурсів та забезпеченості відповідними видами ресурсів, зокрема нафтою і газом. Левову частину української нафти видобуто ще до Першої світової війни.

Вартість природного багатства України складає 0,29% від світової загалом. При цьому наша держава займає 0,41% суші планети. Територіальна концентрація її природного багатства оцінюється в 220,5 тисячі доларів на квадратний кілометр (у світі - 299,4 тисячі доларів). Тобто світовий показник перевищує український у 1,35 разу.

- Які країни є найбагатшими?

- Можна визначити "велику вісімку" країн-лідерів за вартістю природного багатства. Це: США, Росія, Канада, Саудівська Аравія, Іран, Китай, Бразилія та Австралія. Реальна, не завищена економістами Світового банку оцінка природного багатства найбагатшої природними активами країни -- США, за останніми даними, становить 2,5 трильйона доларів. Усе ж світове природне багатство -- це близько 45 трильйонів доларів.

 

Богданна МАРТИНИК


Оригінал статті: http://expres.ua/main/2016/09/01/200678-skilky-koshtuye-ukrayina