30 березня 2016 року

15:40:07 30.03.2016 Назад

«КРУГЛИЙ СТІЛ» НА ТЕМУ «ЕКОЛОГІЯ ДОНБАСУ: НЕВІЙСЬКОВА ЗАГРОЗА УКРАЇНІ»

25 березня 2016 року завідуючий відділом економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку ДУ ІЕПСР НАН України, доктор економічних наук, професор Хлобистов Є.В. взяв участь у «круглому столі» на тему «Екологія Донбасу: невійськова загроза Україні» (м. Київ, вул. Володимирська, 55, конференц-зал).

Захід було організовано Інститутом стратегічних досліджень «Нова Україна», Інститутом зеленої економіки та громадською ініціативою «Форум «Відродимо Донбас та Україну» за сприяння Донецької військово-цивільної адміністрації (Донецької обласної державної адміністрації). В засіданні «круглого столу» взяли участь понад 30 представників експертних кіл, вищих навчальних закладів, зокрема, Донецьких університетів, що знаходяться на території, підконтрольної Україні, Національної академії наук України, Донецької обласної державної адміністрації, громадських організацій.

Представник Донецької ОДА Олександр Лихач повідомив про те, що місцева влада визначила п’ять основних екологічних напрямів, за якими працює адміністрація. Це охорона водних ресурсів, поводження з відходами, моніторинг навколишнього природного середовища, розвиток природно-заповідного фонду і екологічна освіта. Але усі ці напрями потребують законодавчої підтримки, за якою вже звернулися до уряду. Учасники круглого столу також заявили про необхідність перегляду підходів контролю за станом навколишнього середовища і створення нової системи запобігання екологічним загрозам. Було зазначено про необхідність створення системи аналізу і моніторингу екологічної ситуації на підконтрольних територіях Донецької і Луганської областей за допомогою міжнародних експертів і організацій. З ґрунтовними доповідями виступили представники Відділення економіки НАН України, зокрема, директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, чл.-кор. НАПрН України, засл. юрист України, проф. Устименко В.А., директор Луганської філії цієї установи, д.е.н., проф. Заблодська І.В. та завідувач відділу Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України», д.е.н., проф. Хлобистов Є.В.

Професор Хлобистов Є.В. у своєму виступі наголосив на необхідності створення методичного апарату визначення розміру заподіяних збитків для довкілля та населення внаслідок надзвичайних подій, що відбуваються на Сході України, з урахуванням опосередкованих та віддалених у часі наслідків. Особлива увага має бути приділена соціальним аспектам заподіяної шкоди для довкілля, ризикам для безпечного водопостачання, інфраструктурних об’єктів, лісових ресурсів та агропромислового виробництва. На часі формування особливої екологічної політики для Донбасу, яка має бути розроблена у найкоротший час.

За результатами дискусій буде видано збірку доповідей і повідомлень учасників «круглото столу».