4 грудня 2015 року

10:53:43 04.12.2015 Назад

ВАРТІСНА ОЦІНКА ВОДНИХ РЕСУРСІВ ЯК ФАКТОР ЇХ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ

Для України однією з проблем, яка не сприяє активному позиціонуванню водних ресурсів у фінансово-економічній сфері, є нечіткі і низькі параметри їх вартісної оцінки [1], що спричиняє істотне «позаринкове» функціонування водних ресурсів (при їх значній потенціальній вартості).

У результаті цього значна кількість інвестиційних проектів стримується через низький рівень обґрунтування вартісних характеристик. Особливо це стосується іноземних інвесторів, які потребують чіткого розуміння вартості як водних ресурсів загалом в межах території прикладання капіталу, так і окремих елементів вартості. Зокрема потужні ТНК, які мають проекти у сфері водних ресурсів, наприклад Suez, Veolia, Nestle здійснюють належну оцінку потенційних вигод, що ґрунтуються на здатності генерувати вартість.

Як показує проведене дослідження, формування вартості водних ресурсів є досить складним процесом і залежить від великої кількості факторів. Проведена оцінка виявила, що водні ресурси генерують значну вартість, яка водночас істотно різниться за внутрішніми та світовими цінами. Подібні відміни можуть сприяти залученню зовнішніх ресурсів до розбудови внутрішнього водного комплексу. Сьогодні на загальну вартість найбільше впливають фізичні характеристики, що може бути трансформовано у контексті реформ національної економіки. У просторовому аспекті вартість значно диференційована, що дає змогу реалізації спеціалізованих підходів до її залучення і використання як відносно площини водних ресурсів, так і бізнесових процесів.

Відносно шляхів використання отриманих результатів, то основними векторами може бути імплементація у програмні документи державного рівня та їх розгляд в якості орієнтирів для приватних ініціатив. Відносно першого напряму, то такими документами можуть бути Водний кодекс, Податковий кодекс в частині формування платежів за використання водних ресурсів, галузеві правові акти. Крім того, вартісні характеристики знайдуть своє використання у контексті імплементації водних директив ЄС.

Коли мова йде про приватні ініціативи, то мається на увазі питання залучення водного капіталу до площини економічних процесів через інвестування у водну галузь. Зрозуміло, що під час розробки бізнес-проектів, пов’язаних з водними ресурсами, важливим елементом є розуміння реальної вартості, що може ними продукуватися. Тільки на основі цього можливо будувати подальші плани щодо залучення водного потенціалу до економічних відносин.

В цілому, з приватними ініціативами тісно пов’язуються і процеси капіталізації водних ресурсів як комплексного залучення водно-ресурсного потенціалу до площини економічних відносин на основі трансформації факторів виробництва у капітал, що передбачає врахування вартісних характеристик. Однак, в цьому випадку важливо сформувати комплекс передумов, які б дозволили провести подібні операції, а саме: формування законодавчого підгрунтя, яке б уможливило капіталізацію; удосконалення наявної і побудова принципово нової фінансово-економічної інфраструктури; залучення передового зарубіжного досвіду тощо.

1. Хвесик М.А., Левковська Л.В., Сундук А.М. Вартість водних ресурсів України та її регіонів у вимірах національного багатства. – Економіка України. – 2015. – № 10. – С. 84-96. http://www.economukraine.com.ua/index.php?id=13748&show=news&&newsid=110224.