20 листопада 2015 року

13:49:25 20.11.2015 Назад

КРУГЛИЙ СТІЛ «ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ: СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ОЧІКУВАННЯ»

19 листопада 2015 року заступник директора з науково-організаційної роботи, завідувач відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку України Національної академії наук України», доктор економічних наук, професор Голян В.А. та старший науковий співробітник відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів, кандидат економічних наук Сакаль О.В. взяли участь у роботі круглого столу на тему «Земельна реформа в Україні: суспільно-політичні та економічні очікування» (м. Київ, вул. Васильківська, 17, навчальний корпус № 6 Національного університету біоресурсів і природокористування України, ауд. 234).

Круглий стіл організовано спільними зусиллями Національного університету біоресурсів і природокористування України та Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку України Національної академії наук України» з метою обговорення позитивних і негативних аспектів земельної реформи в Україні та формування рекомендацій з цього питання.

З вітальним словом виступив ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор педагогічних наук, професор Ніколаєнко С.М. Жваву дискусію викликали доповіді Кваші С.М., Діброви А.Д., Євсюкова Т.О., Ільчука М.М., Мартина А.Г., Попової О.Л., Зайця В.М., Вдовенко Н.М., Рогач С.М., Кірейцевої О.В. та інших учасників круглого столу.

У своєму виступі Голян В.А. акцентував увагу на необхідності гармонізації вітчизняного земельного законодавства та існуючої архітектоніки управління земельними ресурсами з тими вимогами, які пред’являються природними та природоохоронними директивами Європейського Союзу. Він наголосив на необхідності поглиблення досліджень щодо розробки нового інституціонального підґрунтя земельних відносин у зоні ризикового землеробства, а також на доцільності удосконалення інституціонального середовища використання земель водного фонду та земель лісогосподарського призначення.

Підсумком проведення круглого столу стало прийняття резолюції про необхідність імплементації сучасних концепцій реформування земельних відносин в існуючу систему управління земельними ресурсами, а також врахування наслідків прийняття агрополітичних рішень і загроз запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення в теперішніх умовах.

За результатами круглого столу готуються пропозиції до профільного комітету Верховної Ради, зокрема, стосовно двох складових зняття мораторію – економічного аспекту та землевпорядного.