5 червня 2015 року

00:17:37 07.06.2015 Назад

5 ЧЕРВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Всесвітній день навколишнього середовища націлений на підвищення обізнаності світової громадськості у питаннях екології та охорони природи і закликає уряди, громади та окремих громадян переглянути сформовані моделі споживання.

Тема Дня цього року «Сім мільярдів бажань. Одна планета. Споживай дбайливо» покликана спонукати людей переглянути свій спосіб життя і свідомо підійти до питань споживання, щоб зменшити колективне навантаження людства на природні ресурси планети.

У 1972 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища і закликала уряди й організації системи ООН щорічно проводити в цей день на всесвітній основі заходи, що підтверджують їхнє прагнення до збереження та поліпшення навколишнього середовища, з метою поглиблення знань про довкілля. Вибір дати обґрунтований тим, що в цей день відкрилася Конференція ООН з проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972 рік), результатом якої стало створення Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

За даними ЮНЕП, при збереженні несталих моделей споживання і виробництва людству для підтримки звичного способу життя до 2050 року будуть потрібні ресурси трьох таких планет, як Земля. Це означає, що для відновлення ресурсів, які використовуються населенням світу за один рік, планеті знадобляться три роки. До 2050 року людство з великою часткою ймовірності буде щорічно поглинати 140 мільярдів тонн корисних копалин, руд, викопних видів палива і біомаси – що в три рази перевищує його нинішні потреби – за умови, що економічне зростання буде йти тими ж темпами, що і споживання природних ресурсів.

Основні урочистості з нагоди Всесвітнього дня навколишнього середовища 2015 р. відбуватимуться в Італії – країні, яка перебуває в авангарді світових зусиль з поліпшення харчування населення планети і дбайливого використання ресурсів.