3 квітня 2015 року

22:06:13 03.04.2015 Назад

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР ДУ ІЕПСР НАН УКРАЇНИ: ПРО РОЛЬ І ЗНАЧЕННЯ МІСЦЕВИХ БІЗНЕС-СТРУКТУР У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Експертний коментар зав. відділом комплексної оцінки та управління природними ресурсами ДУ ІЕПСР НАН України д.е.н., професора Бистрякова І.К.: про роль і значення місцевих бізнес-структур у забезпеченні сталого розвитку територіальних соціо-еколого-економічних систем

На сьогодні місцевий соціально-економічний розвиток став для України одним із ключових проблемних питань. Це пов’язано, в першу чергу, з входженням нашої держави у європейський економіко-правовий господарський простір, що вимагає виконання відповідних зобов’язань. Тобто виникає об’єктивна потреба проведення цілеспрямованих кроків адаптивного характеру, яки б посилювали акценти на гармонізації питань покращення екологічного становища, сповільнення темпів деградації природних ресурсів, налагодження сталих інвестиційних потоків у знання та інновації та інше, саме у зв’язку з розвитком потенціалу місцевих бізнес-структур. Зокрема, положення про необхідність удосконалення підприємницького середовища, особливо для середнього та малого бізнесу, знайшли своє відображення у новій стратегії розвитку ЄС «Європа-2020».

Місцеві бізнес-структури при цьому потрібно розглядати в якості ключових акторів у сфері вирішення питань ефективного використання ресурсного потенціалу територій, захисту екосистем, підвищення соціальних стандартів, а стимулювання їх розвитку матиме безпосередній вплив і на розвиток територій їх локалітету завдяки формуванню доданої вартості і залучення нових інвестиційних потоків.

Саме тому першочерговим завданням у цьому напрямі нами вбачається стимулювання усіх зацікавлених сторін щодо вироблення спільного стратегічного бачення сталого розвитку територіальних соціо-еколого-економічних систем через організацію діалогу та заохочення державно-приватного партнерства на місцевому та регіональному рівнях.