21 березня 2015 року

17:13:27 21.03.2015 Назад

21 БЕРЕЗНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСІВ

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день лісів, який був заснований в 1971 році. Ініціатором встановлення цього Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї ООН, і ця ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО).

З Послання Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна: «Для побудови сталого, у тому числі щодо зміни клімату, майбутнього для всіх ми повинні вкладати кошти в лісові ресурси світу. Для цього будуть необхідні політичні зобов’язання на найвищому рівні, розумні стратегії, ефективна правоохоронна діяльність, новаторські партнерські відносини та фінансування».

Ліси продукують продовольство, лікарські препарати та паливо, забезпечують дахом і служать джерелом доходів для 1,6 млрд. жителів планети. Ліси покривають 31% земної суші. Міжнародний день лісів надає платформу для обміну інформацією про життєво важливу роль лісів у справі викорінення бідності, забезпечення екологічної сталості та продовольчої безпеки. Стале управління всіма видами лісів є ключем до вирішення проблем як країн, що розвиваються, так і розвинених, в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

Ліси є найбільш біологічно різноманітними екосистемами суші, де мешкає і росте більше 80% половини наземних видів тварин, комах і рослин. Ліси – це також житло, робота і безпека для залежного від них населення. Вони відіграють ключову роль у нашій боротьбі зі зміною клімату, сприяють підтриманню збалансованого вмісту кисню, вуглекислого газу і вологи в повітрі, яким ми дихаємо, а також захищають вододіли, які забезпечують 75% прісної води у світі.

Однак, незважаючи на всі ці безцінні екологічні, економічні, соціальні та медичні властивості, глобальна вирубка лісів триває загрозливими темпами – 13 мільйонів гектарів лісу щороку. Знезліснення спричиняє 12–20% світового обсягу викидів парникових газів, що призводять до глобального потепління.

Тема Міжнародного дня лісів 2015 року «Ліси і зміна клімату» підкреслює вагомість рішень, заснованих на використанні лісових ресурсів для пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них, а в ширшому контексті – лісових ресурсів та сталого розвитку.