10 березня 2015 року

14:42:49 10.03.2015 Назад

ЧИ РЕАЛЬНО ДОСЯГНУТИ ОПТИМАЛЬНОЇ ЛІСИСТОСТІ В УКРАЇНІ?

На сьогодні згідно з офіційними даними фактична лісистість території України становить 15,9% (оптимальними вважаються 20%). Україна залишається однією з найменш лісозабезпечених країн Європи, де цей показник коливається у межах 25-65%.

До кінця 2015 року у Державній програмі «Ліси України» на 2010–2015 рр. було поставлено завдання досягнути показника лісистості на рівні 16,1%, але, на жаль, в теперішніх непростих умовах цю, як й інші програми, складно реалізувати.

За оцінками вчених ДУ «Інститут економіки природокористування і сталого розвитку НАН України», рівень оптимальної лісистості території можливо забезпечити за рахунок розширеного лісовідтворення на площі 2,1 млн га. Оскільки протягом останніх 5 років середньорічна площа розширеного лісовідновлення (площа лісовідновлення без площі суцільних рубок лісу) становила лише 34 тис. га, то, при збереженні таких темпів для досягнення оптимальної лісистості необхідно щонайменше 60 років.

Подальша реалізація програмного підходу до вирішення зазначеної проблеми передбачає підготовку нової Державної програми «Ліси України» на наступні 5-10 років, але, враховуючи складну економічну ситуацію в Україні, існують значні ризики її невиконання.

Постає завдання розробки на державному рівні нового спрощеного механізму передачі непридатних для сільського господарства земель та земель запасу з метою подальшого заліснення, який би враховував інтереси держави, власників земель і місцевих громад. Потрібно також зберегти бюджетне фінансування лісовідновлення, передбачивши надання державних дотацій приватним власникам земельних паїв на садіння і догляд за лісом, що є поширеною європейською практикою. Водночас доцільно розглянути можливість надання місцевим громадам права щодо передачі лісів, які вирощені на виділених під заліснення землях, у приватну власність.