14 лютого 2015 року

17:06:51 14.02.2015 Назад

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО ВИКОРИСТАННЯ, ОХОРОНИ І ВІДТВОРЕННЯ ПРИРОДНО-РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ

В умовах євроінтеграційного вибору України децентралізація набуває особливого значення як основа забезпечення збалансованого використання, охорони і відтворення природно-ресурсного потенціалу та поступової реалізації засадничих принципів сталого розвитку держави, – відзначив директор Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», академік НААН України Михайло Хвесик.

Децентралізація влади – не самоціль, вона має забезпечити розширення потенціалу громад, а точніше спільноти людей, які повинні безпосередньо здійснювати місцеве самоврядування. Самоврядні громади, набувши відповідного статусу, матимуть мотивації до саморозвитку на основі формування адекватного інституційного середовища, перерозподілу повноважень і функцій виконавчої влади, підвищення ефективності використання місцевих ресурсів і власних можливостей. Особливо це стосується сільських населених пунктів, сільських територій, котрі нині перебувають переважно в депресивному стані. Місцеві інтереси значно об’єктивніше можуть бути оцінені саме низовими органами.

Запобігання занепаду українського села, поступальний розвиток сільських територій за рахунок упорядкування природно-ресурсних відносин, зміцнення інституту місцевого самоврядування сприятимуть вирішенню комплексу економічних, екологічних та соціальних проблем не тільки територіальних громад як самостійних та дієздатних соціальних спільнот, а й держави в цілому.