1 вересня 2022 року

20:17:49 02.09.2022 Назад

ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПОМ’ЯКШЕННЯ НАСЛІДКІВ ОБМІЛІННЯ РІЧОК У СВІТІ

Цього року аномально посушливі зима та весна, за якими настала літня екстремальна спека, спричинили обміління й перегрівання європейських річок, з незворотними наслідками для екосистем і багатьох сфер світової економіки. За даними Німецького федерального інституту гідрології, рівень води в річках буде знижуватися і далі, що створює ризики для транспорту, різних видів виробництва, гідроенергетики  й водопостачання. Відповідно до прогнозу Європейської обсерваторії посух (EDO) спекотна посушлива погода збережеться в Західній Європі та Середземномор'ї до листопада.

У Китаї рівень найдовшої річки Азії Янцзи сягнув найнижчого показника з початку обліку в 1865 році. Великі міста скорочують використання електроенергії. Tesla Inc. попередила про збої в ланцюжку поставок для свого заводу в Шанхаї, а компанії Toyota Motor Corp. та Contemporary Amperex Technology Co. були змушені закрити заводи.

Дослідження зміни запасів прісної води Тибетського нагір’я (“Водонапірна вежа” Азії), яке проведене вченими з університетів Пенсільванії й Техаського університету в Остіні, показало, що зміна клімату призведе до незворотного скорочення її запасів в регіоні. У підсумку, це спричинить повний колапс водопостачання в Центральній Азії, Афганістані,  Північній Індії, Кашмірі і Пакистані вже до середини XXI століття.

Торгівля ф’ючерсами на воду може пом’якшити ризики  для сільськогосподарських та муніципальних водокористувачів. Вперше цей інструмент був використаний у штаті Каліфорнія (США). Ф'ючерси прив’язані до індексу Nasdaq Veles California Water Index, почали торгуватися із позначкою NOH2O на Чикагський товарній біржі 7 грудня 2020 року. Цей індикатор  оцінюється в доларах США за акр-фут (обсяг води, необхідний для поливу одного акру землі (4046,8 м²) на глибину до одного футу (0,3 м), що еквівалентно 325851 галонам води (1,2 млн л або 1,2 тис. м3)).

До появи ф'ючерсів, купівля-продаж водних прав, які дозволяють власнику відкачувати воду із свердловин або водойм, відбувалась шляхом укладанням спотових та форвардних контрактів. У посушливі роки для вирощування сільськогосподарських культур і забезпечення муніципалітетів потрібно було більше води, як наслідок, покупці ресурсу змушені були придбавати його за високими цінами тим самим збільшуючи кількість невизначеностей щодо власних  витрат. Втім, використання спотових та форвардних контрактів у господарський практиці значно знижує  фінансові ризики для водокористувачів. В той же час, новий ф'ючерсний ринок також може викликати спекуляції з боку фінансових гравців, включаючи хедж-фонди.

Піонером торгів водними правами вважається Австралія, де річний оборот  водного ринку сьогодні  складає від 1 до 3 мільярдів доларів, що дозволяє спрямовувати ресурс на економічно продуктивні потреби. Урядами штатів  встановлено нормативні рамки для зменшення бар'єрів у торгівлі водою. Законодавство Співдружності відповідно до Закону про воду 2007 р., плану розвитку басейна Мюррей-Дарлінг і правил торгівлі встановлює принципи й вимоги функціонування ринку. Австралійська комісія з питань конкуренції та споживачів є відповідним правоохоронним органом, що займається питаннями контролю і регулювання операцій на торговому майданчику. Важливо зазначити, що вода для життєво важливих потреб людини захищена  в планах водозабезпечення території.

Ми вважаємо, що використання даного інструменту  не вирішує проблему обміління річок у світі, проте допомагає пом'якшити фінансовий удар для  господарюючих суб’єктів в разі  припинення водопостачання.

 

Відділ економічних проблем водокористування