13 січня 2021 року

15:42:06 13.01.2021 Назад

ЧИ ЗАЛИШИТЬСЯ УКРАЇНА БЕЗ ВОДИ?

За даними ООН 3,6 млрд осіб у світі потенційно потерпають від браку води. Якщо не вживати ніяких заходів, то до 2030 року без задовільною чистої води залишатимуться майже 5 млрд чоловік, а це близько 67% населення планети. Негативні явища, водного дефіциту, мають можливість спостерігати й українці, адже наша держава найменш забезпечена водними ресурсами країна в Європі.

Кожен раз, переїжджаючи із лівого берега на правий, кияни споглядають за поступовим  обмілінням головної водної артерії України. Рівень води в Десні, впав до історичного мінімуму – 145 см над "0" посту, що є мінімальним показником за всю історію спостережень. В травні минулого року до критичної позначки дійшло одне з найзнаменитіших озер на Волині – Світязь. У найглибшому озері в Україні вода відійшла від звичних берегів на десятки метрів. Через пересихання та обміління водойм, зникає вода у криницях. Такі проблеми спостерігаються не тільки на південному сході країни, але й в Житомирській області.

Згідно з інформацією Державного агентства водних ресурсів України, останні п’ять років були маловодними, й існує ймовірність виникнення водного дефіциту у басейнах деяких річок, які мають значне антропогенне навантаження. Зважаючи на загрозу гідрологічної посухи, в травні минулого року агентство було змушене застосувати статтю 45 Водного кодексу України щодо пріоритетності використання води для питних і побутових потреб населення у період маловоддя та встановлення режимів роботи водосховищ з урахуванням обмежень об’ємів води, що пропускаються через турбіни Кременчуцької ГЕС.

Цьогоріч зима в Україні тепла, а снігу практично немає. Грудень у Києві метеорологи назвали найтеплішим у XXI столітті. Теплу зиму кліматологи пов’язують зі зміною клімату і кажуть, що надалі усі пори року будуть ставати все більш теплими. Отже, описані вище наслідки негативних явищ браку водних ресурсів відчуватимуться  і впродовж поточного року.

Ми пропонуємо активізувати розробку нової водної стратегії з метою узгодження інтересів всіх  зацікавлених сторін – промислового комплексу, аграрних господарств та комунальних підприємств. Безперечно, доступ громадян до питної води є обов’язком нашої держави, проте вирішення проблем забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки є не менш важливими завданнями в умовах зміни клімату.

 

Відділ економічних проблем водокористування